Лесен бананов кекс

Скоро видях една лесна рецепта за бабанов кекс и с малки пормени ви я предлагам и на Вас.

Моя вариация на Лесен бананов кекс.

Сложност: лесна
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 1 час

Необходими продукти за един малък кекс за форма с размери 22см. х 9.5см.:

3бр. банани;
3бр. яйца;
1/2 ч.ч. кисело мляко;
1/2 ч.ч. захар (аз слагам по-малко и ползвам кафява, тъмна трастикова захар, защото се разтваря по-равномерно и придава лек карамелен нюанс);
1 ч.ч. брашно;
1 ч.л. бакпулвер;
1 ч.л. сода за хляб;
1 с.л. канела;
1 ч.л. мазнина за формата.


Допълнително по избор се слагат ядки и сушени или пресни плодове на вкус. Този конкетен кекс е направен с накиснати в алкохол стафиди и филирани бадеми. И двете съставки ми бяха останали от великденските козунаци.

Начин на приготвяне:

  1. Намачкваме бананите в купа. 
  2. Добавяме яйцата, киселото мляко и захарта и разбъркваме.
  3. Пресяваме отгоре брашното и останалите сухи съставки.
  4. Бъркаме внимателно до поемане на брашното.
  5. Добавяме плодовете и ядките и разбъркваме за последно.
  6. Намазваме формата за печене и изсипваме сместа.
  7. Според оригиналната рецепта, кексът се пече в предварително загрята на 180 С фруна. Аз го сложих в студена фурна и пак стана много добре.
  8. Пече се около 35 - 45 минути до готовност като се проверява с клечка.
  9. След като е готов се вади от фурната и се завива с алуминиево фолио, за да се запази сочен за колко 20 минути.
  10. После се оставя да доизстине на решетка, за да не се овлажни отдолу.
Надявам се да ви хареса. Това е един от любимите ни кексове.

Коментари