Скоро видях една лесна рецепта за бабанов кекс и с малки пормени ви я предлагам и на Вас.
Моя вариация на Лесен бананов кекс.
Сложност: лесна
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 1 час
Необходими продукти за един малък кекс за форма с размери 22см. х 9.5см.:

3бр. банани;
3бр. яйца;
1/2 ч.ч. кисело мляко;
1/2 ч.ч. захар (аз слагам по-малко и ползвам кафява, тъмна трастикова захар, защото се разтваря по-равномерно и придава лек карамелен нюанс);
1 ч.ч. брашно;
1 ч.л. бакпулвер;
1 ч.л. сода за хляб;
1 с.л. канела;
1 ч.л. мазнина за формата.
Допълнително по избор се слагат ядки и сушени или пресни плодове на вкус. Този конкетен кекс е направен с накиснати в алкохол стафиди и филирани бадеми. И двете съставки ми бяха останали от великденските козунаци.
Начин на приготвяне:
Моя вариация на Лесен бананов кекс.
Сложност: лесна
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 1 час
Необходими продукти за един малък кекс за форма с размери 22см. х 9.5см.:

3бр. банани;
3бр. яйца;
1/2 ч.ч. кисело мляко;
1/2 ч.ч. захар (аз слагам по-малко и ползвам кафява, тъмна трастикова захар, защото се разтваря по-равномерно и придава лек карамелен нюанс);
1 ч.ч. брашно;
1 ч.л. бакпулвер;
1 ч.л. сода за хляб;
1 с.л. канела;
1 ч.л. мазнина за формата.
Допълнително по избор се слагат ядки и сушени или пресни плодове на вкус. Този конкетен кекс е направен с накиснати в алкохол стафиди и филирани бадеми. И двете съставки ми бяха останали от великденските козунаци.
Начин на приготвяне:
- Намачкваме бананите в купа.
- Добавяме яйцата, киселото мляко и захарта и разбъркваме.
- Пресяваме отгоре брашното и останалите сухи съставки.
- Бъркаме внимателно до поемане на брашното.
- Добавяме плодовете и ядките и разбъркваме за последно.
- Намазваме формата за печене и изсипваме сместа.
- Според оригиналната рецепта, кексът се пече в предварително загрята на 180 С фруна. Аз го сложих в студена фурна и пак стана много добре.
- Пече се около 35 - 45 минути до готовност като се проверява с клечка.
- След като е готов се вади от фурната и се завива с алуминиево фолио, за да се запази сочен за колко 20 минути.
- После се оставя да доизстине на решетка, за да не се овлажни отдолу.
Надявам се да ви хареса. Това е един от любимите ни кексове.

Коментари
Публикуване на коментар