Сега ще Ви представя резултата.
Само трябва да Ви предупредя, че следващият пост не е за хора на диета!
Вкусни домашни милинки със сирене и галета в 10 лесни стъпки!
Сложност: средно лесна
Време за подготовка: около 60 минути, зависи колко топло е в стаята
Време за готвене: 30 - 35 минути.
Време за подготовка: около 60 минути, зависи колко топло е в стаята
Време за готвене: 30 - 35 минути.
Необходими продукти за една тава милинки с диаметър 24 сантиметра:
За тестото:
500 гр. брашно
2 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 бр. яйце
150 мл. топла вода
1/2 ч.л. захар
50 гр. масло (или колкото поеме)
За маяното тесто:
1 пак. суха мая
50 мл. топло мляко / вода
1/2 ч.л. захар
За заливката:
60 гр. масло
1 с.л. брашно
1/2 с.л. сол
1 ч.л. галета
За плънката:
150 гр. сиерен (или на вкус), тярбва да е твърдо и изцедено.
- Златно правило за повечето печива е всички продукти да са на стайна температура.
- Започваме с приготвянето на маяното тесто. В една купичка се слагат пакетчето мая, малко захар, брашно и топла вода или мляко. В никакъв случай вряла вода или мляко, трябва да можете да си сложите пръста вътре. След като се разбърка добре, се оставя настрани да шупне. Аз лично покривам всичко, което трябва да втаса с фолио и кърпа и го прибирам в изключената фурна. Така няма опастнот и да го разлея :).
- В голяма купа пресявам брашното и оформям кладенче по средата. В него изсипвам киселото мляко и добавям содата. Разбърквам внимателно млякото докато шупне. Когато е готово, започвам да го разбърквам с брашното като добавям и яйцето.
- На следващият етап добавям шупналото маяно тесто и заповам да меся като постепенно добавям по малко вода.
- Оформеното тесто се оставя в намаслена купа да фтаса, като се покрива с фолио, за да не изсъхва. Не е желателно тестото да престоява прекалено дълго. Зависимо от температурата - между 30 и 40 минути.
- През това време се подготвят тавичката и малсото. авичката трябва добре да се намасни и набрашни. Маслото трявба да се разтопи, но да е с етмпература подходяща за пипане.
- След като извадим фталасото тесто от него, с намаслени ръце се откъсват малки топчета, с големината на орех. Колкото повече масло вкарате в тестото, толкова по - многолистно ще е то. Всяко топче се омесва в дланта, разплескава се, слага се в него малко изцедено, натрушено сирене, и топчето отново се завива. След това се поставя в тавата.
- Когато всички топета са наредени, покриваме отново тавата да втаса втори път за около 30 - 40 минути или докакто топчетата не удвоят обема си.
- И сега е време за заливката: Към разтопено масло се добавят брашното и солта. Разбъркват се добре, но не се запържва маслото. Набъбналите милинки се поръсват обилно с галетата и след това се заливат с брашняната смес.
- Всичко това се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 - 35 минути.
Надявам се моята вариация на милинки да Ви допадне. У нас едвам се сдърахме да не изядем всичко още докато пареха.



Коментари
Публикуване на коментар